Описание

Екскурзия крепост Хоталич-Севлиево-АК Старо Стефаново-Троянски манастир-Априлци-водопад Видимско пръскало
Отпътуване от Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново

ДАТИ:   03.04 – 04.04.2021
08.05 – 09.05.2021
05.06 -06.06.2021

ЦЕНА: 92 лева

Легендата разказва как преди хиляди години, по византийско време, нашите прадеди основават град- крепост в сърцето на България, за да бранят семействата и домовете си…
Наричат я с гръмкото име Хоталич….

 

ПРОГРАМА

1 ДЕН
04,30 Отпътуване от Добрич от Младежки дом

05,30 Отпътуване от Варна от Антим-1 в посока към средновековна крепост Хоталич– пазителя на Стара планина. Археологическият обект се намира в най-западната част на Севлиевската планина т.нар. Крушевски баир и отстои на 4 км. северозападно от град Севлиево. Тук р.Росица напуска равното севлиевско поле и изтича в живописен пролом. След десетилетия системни проучвания, всеки посетител може да види един своеобразен музей на открито. „Късноантична и средновековна крепост Хоталич” е един от най-добре експонираните археологически обекти в България.
Отпътуване за Севлиево и разглеждане на Часовниковата кула най – старата запазена обществена постройка в Севлиево. Според някои краеведи Севлиевската часовникова кула е построена през 1777 година, други специалисти са на мнение, че на годината, изписана с арабски цифри над входната и врата съответства годината 1779г., Паметникът на Свободата в чест на загиналите в Априлското въстание и Освободителната война в млада България, Исторически музей „Хаджистояново училище”, АВК „Дандолови къщи“, Дом-музей „Дан Колов” – това е име, което и днес е известно на всеки. Известност и слава, победи и престижни награди, щедрост и доброта, както и малко тъга, се вплитат в тази човешка история, началото на която е в Севлиевския край.
Отпътуване за АК Старо Стефаново – селцето е архитектурен резерват с над 100 паметника на културата. Интерес за любопитния посетител са 1300 – годишното дърво цер, църквата \“Рождество Пресвета Богородица\“ (1864), строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, селската чешма (1830) и Поповото мостче (1824). Тук е роден Иванаки Йонков Кюркчията, един от ръководителите на Велчовата завера, обесен от турците през 1836 г. В селото е сниман сериала по прочутия роман на Ивайло Петров \“Хайка за вълци\“.
Отпътуване за Троянския манастир „Успение Богородично“, който се намира до село Орешак, на 10 км. от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България. Манастирът е ставропигален, т.е. подчинен е на Патриаршията.
В България има още два такива манастира – Рилския и Бачковския манастир.
Смята се, че неповторимата атмосфера на Троянския манастир идва от чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. Стотици вярващи на ден минават през манастира, за да й се поклонят и да измолят решение на своите проблеми. Много хора казват, че Св. Богородица Троеручица им е помогнала да се излекуват от болести, които лекарите са смятали за нелечими.
Сред най-големите забележителности в Троянския манастир са стенописите в църквата, дело на един от най-известните възрожденски зографи – Захарий Зограф и килията, в която Васил Левски основава първият в България таен революционен монашески комитет през 1872 г..
Отпътуване за Априлци. По желание пешеходна разходка до 34-метровия кръст. Началото на пътеката започва от центъра на град Априлци, преминава покрай вкопаната църква “Св. Петка Параскева”, която е паметник на културата с национално значение и достига до 34-метровия метален кръст, даващ името на пътеката.
Дължината на пътеката е около 600 м. Времетраене на маршрута – около 20-30 мин. Местността “Кръста” е чудесно място за пикник и приобщаване с природата. Любителите на фотографията имат възможност за заснемане на красиви панорамни снимки за спомен от гр. Априлци, както и снимки на растителни видове, характерни за района. Кръстът е изграден от местен предприемач по случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината от обявяването на Априлци за град. Висок е 34 метра. Настаняване в хотел 3*. Свобдоно време. Нощувка.

2 ДЕН
Закуска. Отправяме се към квартал Видима за едно незабравимо изживяване до водопад Видимско пръскало. Височината на водопада е над 80 метра, което го прави втори по височина след Райското пръскало. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Те извират от връх Юрушката грамада. Водата се стича под такава форма, че подножието се е превърнало в естествен басейн, подходящ за отдих и почивка. Природата е изваяла около водопада множество алпийски скали и поляни, които правят региона притегателна сила за туризъм. Създадена е и екопътека “Видимско пръскало”. Екопътеката е дълга около 16 км и тя би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки. Тук може да се види голямо разнообразие на флора и фауна, красиви пейзажи и природни забележителности.
Преходът по екопътеката отнема близо 4 часа, но толкова ще се захласнете по очарованието на планината, че няма да усетите кога са изминали. Теренът е лесен за преминаване и няма опасни участъци. Маршрутът преминава през гъста и прохладна букова гора и следва течението на река Пръскалска. По екопътеката можете да достигнете до едноименния водопад – Видимското пръскало, който е една от гордостите на България. Водопадът е изходната точка на екопътеката. Скалите около водопада са подходящи за катерене и привличат ежегодно любители на скалното катерене и професионалисти.
Видимското пръскало дава началото на голям поток, където можете да поседнете, за да отдъхнете и да се разхладите през лятото, или да си направите пикник.
Екопътеката е един очарователен лабиринт от малки дървени мостчета и красиви гледки, които ще ви карат постоянно да им се възхищавате и да се взирате в тях. Ще искате да поглъщате повече от чистия въздух, да се радвате на природните пейзажи и да вдишвате от свежия горски аромат.
По целия маршрут се намират информационни табели и обяснения за видовете растения и животни, които се срещат в околността, с повече подробности за тях.
Ранен следобед отпътуване към Варна и Добрич.

Цена от Шумен, Търговище и Велико Търново: 82 лева

Цената включва:
• 1 нощувка със закуска в хотел 3 * в град Априлци или региона
• Туристическа застраховка
• Екскурзоводско обслужване
• Транспорт с лицензиран автобус

Цената не включва:
• Входни такси за посещения на музеи и други – входна такса за крепостта Хоталич 3 лева за възрастни; 2 лева за пенсионери, ученици и студенти- 1 лев
• Разходи от личен характер
• Доплащане за единична стая – 20 лв

 

Допълнителна информация:
Намаления: за деца до 12 години настанени с двама възрастни 15 лева намаление от пакетната цена
• Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът за прехода до Видимско пръскало.
• При мъгла, непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути, при лошо време или след проливни дъждове и свлачища, или други неподходящи метеорологични условия водачът има право еднолично да промени програмата от съображения за сигурността на участниците.
• При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
• Преходът е достъпен за туристи, които са в добро здравословно състояние.
• Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани.
• Носете суха храна.
• Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
• Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
За отпътуване от Шумен в 06:30ч от 5-ти км, от Търговище – ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч, от Велико Търново в 08:30ч – от автогара “Юг”.

Код 70Е

Дата на тръгване

Няма свободни места. Моля, свържете се с нас на тел.: 052 614 412