Описание

Независимо дали се интересувате от религия, история, изкуство или архитектура, ще бъдете впечатлени от екстериора и интериора на рисуваните манастири на Буковина.

 

Яш е традиционно водещ център на социалния, артистичен и академичен живот на Румъния. Това е един очарователен град, пълен с атракции, белязан от богата култура и славно минало. 

 

ПРОГРАМА

1- Ден
03.00ч Отпътуване от Варна, ул. Антим-1 /Археологически музей/

03.45ч; отпътуване от Добрич, Младежки дом в посока Румъния. Отпътуване към град Яш- известен като културната столица на страната. Туристическа програма в Яш, който впечатлява с изящество, наследено от кралските династии, и с известните си традиционни фестивали на националните носии. Разположен в областта Молдова, градът е заобиколен от много значими за културната история манастири. В списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО те са включени под името „Молдовски манастири”. Градът има изключително богата история. И днес той омайва посетители от цял свят с величествената красота на кралските градове. Една от тези внушителни постройки е Дворецът на културата, създаден в неоготически стил. Пешеходна обиколка включваща:
–  Дворец на културата – магнетична сграда с 298 големи зали с обща площ от 34 236кв.м, 92 прозореца в предната част на сградата и още 36 вътре в сградата. Въпреки архаичния си дизайн, двореца е проектиран така, че да интегрира съвременни материали и технологии, като патентованата технология за циментена основа на Хенри Коанда. Часовниковата кула към Двореца е впечатляваща с трите открити часовника с диаметър 3.25 м. Часовниците са украсени с витражи, представляващи 12 астрологически знака. В него се помещават четири музея: Музеят на изкуствата, Музеят на историята, Етнографският музей и Музеят на науките и технологиите. Музеят на изкуството е един от най-важните в страната, както и Залата на войводите и Зала Хенри Коанда.
 Къща Дософтей – по името на митрополит Дософтей. В нея се съхраняват ценни ръкописи от 14 век.
– Църква Свети Николай – построена от Стефан Чел Маре след битката му през 1485г при Катлабух /днешен район на Измаил/. През 1888 е възстановена в нео византийски стил.
– Манастир “Св. Три Светители” – построен през 1639 г. по време на управлението на Василе Лупу. От 1641 – 1889 г. мощите на Св. Петка са били в този манастир, след 1889 г. са пренесени в Патриаршията – Катедралата. Посещение на църквата “Св. Георги”, която се намира в Патриаршеския комплекс, построена 1761 – 1769 г.
– Сградата на общината – палат Розновану, построен през 1832 и смятан за най-красивата сграда в Яш от семейство Росети- едно от най-влиятелните имена в управлението на Румъния. От 1969 в сградата се помещава Общината;
 Сградата на Национален театър Василе Александри – първият театър в Румъния; Сградата датира от 1890 г. и е дело на прочутите по това време виенски архитекти Фелнер и Хелмър.
 Голя манастир – заобиколен от стена, камбанария, висока 30 м, към която водят 120 стъпала. През 1711 год. манастира е посетен от Цар Петър Велики.
 Сградата на Grand Hotel Train-  исторически луксозен хотел построен през 1882 г. от Густав Айфел; От 1918 г. – по време на Първата световна война – е седалище на румънското правителство. През 1934 г. филмовата звезда Грета Гарбо отсяда в хотела;
– Статуята на Александру Йоан Куза  –  основателят на съвременна Румъния, обединил страната и първи владетел на Румъния (1859 – 1866 г.)
– Музей Унири – Построен между 1800-1806 г., музеят е символ на обединението на Княжество Молдова и Княжество Влашко 1859
– Жълтата еспланада в Яш, намираща се до площад Михай Еминеску
Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

2 Ден
Закуска. Отпътуване за град Пятра Нямц – /„пятра“ в превод „камък“, „скала“/ Други имена, с които е бил известен града са: Пятра луи Кръчун /„Коледен камък“/, през Средновековието Търгу Пятра (Târgu Piatra, т.е. „Каменен панаир / пазар“) и просто Пятра, към което по-късно е добавено името на окръга Нямц (което означава „немски“). Нямц е известен като региона с най-много манастири на квадратен километър в света. Тук са пръснати щедро както разнообразни и красиви природни форми, така и множество културни и исторически забележителности. Молдовският стил на изкуство съчетава по оригинален начин готическите елементи с византийски стил.
Разглеждане на манастира Нямц, създаден от български монаси, а един от първите игумени тук е бил Григорй Цамблак. В днешния си вид манастирът е построен от Стефан Велики (Штефан чел Маре, управлявал между 1457-1504г и многократно воювал успешно с турците). За пръв път се споменава през ХІV в. и е най-големият манастирски комплекс в Румъния. След падането на Търновското царство, много духовници са приютени в манастира Нямц. Най-известният, от които е Григорий Цамблак. В архивите на Нямцкия манастир и до днес се пазят трудовете на тези монаси написани на български език. Отпътуване за манастир Агапия смятан за най-големия женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини обитаващи светата обител. Манастирът носи името на своя основател Агапи, живял през XIV в.в малък манастир, намиращ се в близост до „Агапия“.
Възможност  за разглеждане на Манастир „Сихистрия“ – основан от монаси „исихасти“ през 1650 г., познат от местните още като „манaстир на мълчанието“. Казва се, че някога манастирът е бил обитаван от монаси отшелници. В манастирския комплекс са построени две църкви, дървена – построена в средата на XVII век и каменна – построена в началото на XIX век.
Връщане в Пятра Нямц- разглеждане на крепостта Нямц – един от най-важните средновековни паметници в Румъния и символ на най-славния период на Молдова под управлението на Стефан чел Маре. Строежът е част от висока укрепителна система, в края на XIV век, за да се изправи пред османските атаки и е признат за важен исторически паметник. Разположен в планински район с красиви пейзажи, крепостта Нямц е свидетел на векове на буйна история.
По желание изкачване с Телегондола за да се насладите на гледките, откриващи се от панорамата на планината Козла с надморска височина 650м. Свободно време в Пятря Нямц с разглеждане на Археологически музей, Неолитен музей представящ неолитна култура, която процъфтява в периода 5500-2750 г.пр.н.е. на територията на днешна Румъния, Молдова и Украйна. Най-голямата мистерия на тази цивилизация е фактът, че на всеки 60-80 години те изгаряли селищата си и изграждали нови върху руините,  Църквата “Рождество на свети Йоан Кръстител”, Кулата на Стефан чел Маре. Отпътуване за Яш. Свободно време. Нощувка.

3 Ден
Закуска. Посещение манастир Галата от 1594 година –  намиращ се на върха на хълма “Галата”. Църквата, заобиколена от стени с вратички и снабдена с камбанария на входа, прилича на крепост, която често служи като място за защита и понякога като царска резиденция. В близост до църквата на хълма има места, които осигуряват панорамна гледка към града. Манастира е кръстен на квартал в Константинопол. Отпътуване за България. По пътя кратка почивка в Браила с разглеждане Браила на речната гара, разглеждане на  паметник на император Траян Август, църквата „Архангел Гавраил”, гръцката църква от 1872 г., със стъклопис, джамията от XVII век, и българска църква – известна на браилчани като “Бисерка Булгаряска” на ул. “Петър Майор”, пресечка на ул. “Република” , „пеещите“ фонтани. Пристигане в Добрич и Варна около 22,00ч.

Цената включва:
– транспорт с комфортен автобус
– 2 нощувки със закуска в хотел 3* в град Яш
– застраховка
– екскурзоводско обслужване по целия маршрут
– всички посещения упоменати в офертата
Цената не включва:
* Входни такси
* Крепост Нямц – 5 леи за възрастни, 3 леи за деца
* Телегондола – 16 леи двупосочно за възрастни и 10 леи за деца до 14 год.
* Музей на изкуствата, Музей на историята, Етнографски музей и Музей на науките и технологиите общо 40 леи за възрастни, 20 леи за пенсионери и студенти; за Музей *Унири- 12 леи за възрастни и 6 леи за  студенти и ученици
*Доплащане за единична стая -50 лева за двете нощувки
*Доплащане за вечеря: 15 за стандартна вечеря и 20 евро за Великденска вечеря

Код 71Е

Дата на тръгване

Няма свободни места. Моля, свържете се с нас на тел.: 052 614 412